Modern uitgeruste lokalen

PIVA beschikt over modern uitgeruste lokalen voor algemene vakken en praktijkvakken, een waaier aan praktijklokalen voor bakkerij en hypermoderne slagerijlokalen.

Algemene vakken

We hebben modern uitgeruste lokalen, zo heeft elk lokaal een beamer en een digitaal schoolbord. In de les werken we vaak met Chromebooks en tablets of we gaan aan de slag in de super-de-luxe computerlokalen. Onze sportzalen bezorgen je goesting om te bewegen. Maar vooral: de gepassioneerde vakleerkrachten willen jou meevoeren in hun vak en het beste van zichzelf geven om je de nieuwe dingen uit te leggen.

Techniek eerste graad

Tijdens techniek gaan we aan de slag met de lijnbuiger, kolomboormachine en figuurzaag. Hiervoor hebben we natuurlijk aangepast veiligheidsmateriaal zoals koptelefoon en handschoen. Elektriciteit is nooit ver weg tijdens onze lessen: het opladen van een laptop, het maken van een kringloop, het leren programmeren...

Slagerij

  • De afdeling slagerij is verdeeld in een koude zijde en een warme zijde.
  • Het koude gedeelte bekwam in 2006 bij het FAVV een erkenning als uitsnijderij en werd recent volledig gerenoveerd.
  • Deze koude zijde bestaat uit 5 hypermoderne lokalen waar onze slagers in spe praktijkles krijgen bij een temperatuur van 12 graden. Elk lokaal heeft zijn eigen doel met bijhorende inrichting en benodigde machines en toestellen.
  • De laatste jaren werd geïnvesteerd in nieuwe vleesmolens en snijmachines. Ook een microcutter en rijpkast werden aangekocht.
  • 5 koelcellen en 2 diepvriescellen zorgen voor optimale bewaarmogelijkheden en de nodige opslag- en tussenopslagruimte.
  • Sinds de renovatie in 2016 beschikt de afdeling over een aparte afwasruimte met industriële vaatwasser en werd ook een “one way flow” voor leerlingen en leerkrachten gecreëerd.
  • Wat wij de warme zijde noemen bestaat uit 3 slagerijkeukens, een zaaltje en het kook- en rooklokaal.
  • In de keukens leren onze leerlingen van de 3de graad het culinaire aspect van de slagerij kennen, van eenvoudige stoofschotels tot koude en warme banketten, BBQ’s enz. Onze keukens zijn dan ook uitgerust om zowel kleine als grote hoeveelheden te kunnen bereiden, te koelen en te bewaren.
  • Ook hier zijn alle moderne toestellen aanwezig en zijn de voorbije jaren de professionele kookeilanden aangevuld met 2 vario-cookers en een snelkoeler.
  • In het rook- en kooklokaal zorgen kookketels, combikasten, rook-en droogkasten samen met combisteamers ervoor dat alle vleeswaren tot in de puntjes kunnen worden afgewerkt.

Hotel

  • De afdeling Hotel beschikt over 12 volledig uitgeruste keukens en 9 lokalen voor zaalpraktijk, waarvan er drie omgevormd kunnen worden tot één grote zaal.
  • Onze keukens beschikken daarenboven over de modernste toestellen zoals Pacojet, Röner en Alto Chaam warmhoudschuiven.
  • In de restaurants werken we met de nieuwste kassasystemen en beschikken we over een uitgebreide wijnkelder met wijnklimaatkasten in het restaurant zelf. De leerlingen leren er ook werken met de modernste Espressomachines. We beschikken zelfs over een ruim tuinterras voor outdoor evenementen en een ruime toog met een nieuwe biertapinstallatie in onze Bistro.
  • Ons zelfbedieningsrestaurant is modern uitgerust om 300 gasten te ontvangen met o.a. koelvitrines en een aparte saladbar. Toestellen zoals de Variocooker leren onze leerlingen werken met de nieuwste apparatuur op grootkeukengebied
  • De eerste graad heeft een eigen keuken - Roovershol naar Chef Roovers - die speciaal uitgerust en aangepast is aan onze jongste leerlingen.
  • Het wijnkundelokaal heeft aparte ruimtes voor elke leerling en heeft ook een klassieke espressomachine een Barista waardig.
  • Voor het vak Hotelpraktijk (7BH) beschikken we over 2 volledig uitgeruste hotelkamers. De praktijklessen in 6TH gebeuren wat betreft de component Hotel met werkplekleren in hotels in Antwerpen. 

 

Bakkerij

  • In onze chocoladelokalen leer je werken met enrobeerlijn en zelf chocolade maken met het concheertoestel. Je gebruikt de nieuwste technieken zoals easy temper en thermomix. We gebruiken moderne vormen voor pralines en bars en maken zelf pralinépasta’s met specifiek materiaal.
  • PIVA beschikt over volledig uitgeruste praktijklokalen voor suikerbewerking en ijsbereiding met de modernste apparatuur.
  • In het auditorium kunnen we praktijkdemonstraties inoefenen met camera, geluid en headset. Deze is ook volledig uitgerust met materiaal zoals een diepvries en werkbank.
  • De bakkerijlokalen met ovens zijn voorzien van inschietapparaten, toestellen voor vloeibare gist en toestellen voor automatische dosering van grondstoffen. Leerlingen leren werken met alle types van ovens en diverse rijstechnieken. De school beschikt over een computergestuurde remrijskast. Allen een troef op de arbeidsmarkt!
  • Er zijn lokalen die ingericht zijn op maat van de 1e graad met een leuke setting en aangepaste werkbanken.
  • Onze lokalen zijn eveneens voorzien van de modernste ICT-apparatuur voor het gebruik van digitale cursussen, filmmateriaal en dergelijke.
  • De bakkerijafdeling heeft ook een schatkamer aan vormen en modern materiaal. Alles is aanwezig om up to date producten te maken.