Bakkerijtechnieken (TSO)
Bakkerijtechnieken
Dubbele finaliteit (doorstroom / arbeidsmarkt)
In de richting bakkerijtechnieken maak je kennis met de basisbereidingen. Hierop bouw je verder voor het vervaardigen van topproducten uit de brood- en banketbakkerij. De theorie - het hoe en waarom van deze bereidingen - wordt in de 2e graad geïntegreerd in de praktijklessen. Het vak bedrijfsorganisatie in het 6e jaar wijdt je in o.a. in de inrichting van werkplaats en winkel, marketing en verkoopstechnieken en het berekenen van verkoopprijzen.
In vergelijking met de beroepsafdeling gaat er meer aandacht naar algemene vakken als Nederlands, Frans, Engels en wiskunde.
Wie ben jij?
Je wil creëren? Iets bijzonders maken van een beperkt aantal ingrediënten spreekt je aan? Het fijnere werk en decoreren van banketproducten intrigeert je? Je ziet bakken als ambacht dat je met veel passie en creativiteit uitvoert.
Wat leer je zoal?
- Je leert basistechnieken en -bereidingen: degen en beslagen.
- Je maakt vullingen voor de banketbakkerij.
- Je bewerkt marsepein en creëert figuren.
- Je ontdekt nieuwe trends in het gebruik van desems en in productieplanning.
- Je leert zelfstandig werken en samenwerken, ook met andere afdelingen.
- Je kan omgaan met onverwachte bestellingen en bent flexibel.
- Je leert recepten kennen en toepassen, je herkent fouten en lost deze op.
- Je hebt aandacht voor veiligheid, milieu- en hygiënebeheersing.
- Je maakt kennis met de beroepsgebonden wetgeving, met kostprijsberekening en promotie.
- Je krijgt bovendien een degelijke algemene vorming en talenkennis.
- Bekijk de lessentabel onderaan de pagina.
Je krijgt les van
- Gedreven vakspecialisten
- Leerkrachten met jarenlange ervaring als lesgever
- Leerkrachten die zelfstandig zaakvoerder zijn of waren van topbakkerijen en patisserieën
- Leerkrachten die zelf en met de leerlingen meedingen naar de top in hoogstaande binnen- en buitenlandse wedstrijden
Nog meer troeven:
- Je werkt in modern uitgeruste werkplaatsen. Bovendien heeft PIVA aparte lokalen voor specifieke bereidingen zoals een chocoladelokaal, suikerwerkplaats, ijsroomatelier…
- Je bezoekt gerenommeerde zaken en bedrijven in binnen- en buitenland.
- PIVA werkt mee aan sociale projecten zoals baklessen met blinden en slechtzienden en bakken voor Kom op tegen kanker.
- De leerlingen doorlopen een blokstage van twee (vijfde jaar) tot vier weken (zesde jaar) in gerenommeerde zaken.
- Na je studies kan je via Erasmus+ stage lopen van 5 tot 7 maanden binnen Europa.
Wat kan je ermee?
Je kan verder studeren.
- bachelorstudie voedings- en dieetkunde
- bachelor agro- en biotechnologie, afstudeerrichting voedingstechnologie
- een lerarenopleiding.
Je kan je specialiseren.
- 7e jaar banketbakkerij en chocoladebewerking
- Andere 7e jaren in de voeding.
Als afgestudeerde TSO heb je vrijstelling voor theorie en volg je enkel de praktijk- en technologievakken.
Je kan een zelfstandige carrière uitbouwen.
- Verschillende oud-leerlingen uit TSO Brood en Banket bekleden leidinggevende functies in grote bedrijven.
Oud-leeringen:
- Jelle De Groof, proefbakker bij Zeelandia, een multinational in bakkerijgrondstoffen
- Vic Van den Bosch, commercieel directeur Zeelandia
- Herman Van Dender, jurylid in ‘Bake Off Vlaanderen’ en gebrevetteerd Hofleverancier van België sinds 2008
- Kristof Bastiaens, Sales Director Gourmet BeNeLux bij Barry Callebaut Group
Leerlingen van 4 en 5 TBB aan het werk
* Vanaf schooljaar 2021-2022 wordt in het 3e en 4e jaar vaktechnologie opgenomen in de lessen praktijk. Dit maakt deel uit van de modernisering van het secundair onderwijs.
3de | 4de | 5de | 6de | ||
AV | levensbeschouwing | 2 | 2 | 2 | 2 |
AV | lichamelijke opvoeding | 2 | 2 | 2 | 2 |
AV | Nederlands | 4 | 4 | 2 | 2 |
AV | Frans | 2 | 2 | 2 | 2 |
AV | Engels | 2 | 2 | 2 | 2 |
AV | wiskunde | 3 | 3 | 2 | 2 |
AV | natuurwetenschappen | 2 | 2 | ||
AV | geschiedenis | 1 | 1 | 1 | 1 |
AV | aardrijkskunde | 1 | 1 | 1 | 1 |
AV | informatica | 1 | |||
AV | atelier (cultuur-, STEM en ondernemersatelier) | 3 | |||
TV | toegepaste chemie | 2 | 4 | ||
TV | vaktechnologie bakkerij * | 2 | 1 | ||
TV | vaktechnologie banketbakkerij en confiserie * | 2 | 2 | ||
TV | bedrijfsorganisatie | 1 | |||
PV | praktijk bakkerij * | 12 | 12 | 14 | 12 |
Totaal aantal uren | 34 | 32 | 34 | 34 | |
blokstage bakkerij (weken) | 2 | 4 |