Slagerij (BSO)
Slagerij
Finaliteit arbeidsmarkt
In de richting slagerij maak je eerst kennis met de basistechnieken. Hierop bouw je verder om de verschillende vleessoorten te verwerken tot topproducten. Leren vanuit de praktijk staat hierbij voorop. Praktische vorming maakt dan ook een groot deel uit van je opleiding.
Wie ben je?
Je voelt een smeulende passie voor vlees in al zijn facetten. Je wil hip en trendy zijn in een schitterend ambacht met een rijke, eeuwenoude geschiedenis als basis.
Wat leer je zoal?
- Je leert de basistechnieken van het beoordelen, verdelen, uitbenen en verder verzorgen van de verschillende vleessoorten.
- Je leert slagerij- en vleeswarenproducten van topkwaliteit bereiden.
- Je bereidt de heerlijkste gerechten, je verzorgt buffetten en je volgt trends en hypes op.
- Het hoe, wat en waarom van deze producten wordt duidelijk in de lessen vaktechnologie. Ook hygiëne en HACCP krijgen een prominente plaats.
- Je krijgt bovendien een degelijke algemene vorming.
- Bekijk de lessentabel onderaan de pagina.
Je krijgt les van
- een team met jarenlange ervaring als leerkracht
- leerkrachten met elk een eigen achtergrond als zelfstandige zaakvoerder of teamleider van topslagerijen, in de vleesindustrie en de bio-sector
- leerkrachten die geen uitdaging uit de weg gaan, zichzelf constant bijscholen en mee zijn met blijvende trends en minder blijvende hypes
- vakmensen die zeer graag hun kennis met je delen en die die smeulende passie voor slagerij aanwakkeren
Nog meer troeven:
- Je leert en werkt in hypermoderne slagerijlokalen die voldoen aan de strengste HACCP-regels en voorzien zijn van alle hedendaagse machines. Dit wordt gecombineerd met zeer goed uitgeruste slagerijkeukens.
- We hebben op school een slagerijwinkel waar je actief deel van uitmaakt en die je samen met de gehele afdeling tot een succes maakt.
- Je maakt deel uit van een hechte groep leerlingen en leerkrachten die elkaar kennen, voor elkaar opkomen en beroepsfierheid ontzettend belangrijk vinden.
- Je bezoekt gerenommeerde zaken en bedrijven in binnen- en buitenland.
- Je doorloopt een blokstage van vier weken (vijfde en zesde jaar) in zeer uiteenlopende slagerijen.
- Na je studies kan je via Erasmus+ stage volgen in het buitenland, een echte aanrader.
Wat kan je ermee?
- Je kan je nog verder verdiepen en specialiseren in een 7e specialisatiejaar Slager-Fijnkosttraiteur (nieuwe benaming Culinaire slager) of een ander 7e jaar in onze school.
- Slager is een knelpuntberoep, er zijn duizenden openstaande jobs.
- Je hebt een stevige basis om als zelfstandig slager aan de slag te gaan maar evengoed om leidinggevende functies in te vullen in grotere slagerijen, de slagerij- of vleeswarenindustrie, warenhuisketens, enz.
Oud-leerlingen:
- Tom Verschraegen, Slagerij-verantwoordelijke Bio-Planet.
- Ulrike Asselberghs, zaakvoerster van keurslagerij Hens-Asselberghs in Berlaar en Putte.
- Filip Ceursters, zaakvoerder van slagerij Ceursters-Daneels in Oud-Turnhout.
- Dominique De Commere, slager bij Butcher’s Store Antwerpen.
- Kirsten Grasmichel, slager bij Butcher’s Craft Aartselaar.
Lessentabel
3de | 4de | 5de | 6de | |||||
AV | levensbeschouwing | 2 | 2 | 2 | 2 | |||
AV | lichamelijke opvoeding | 2 | 2 | 2 | 2 | |||
AV | Frans | 1 | 2 | 2 | 2 | |||
AV | PAV (project algemene vakken) | 5 | 6 | 5 | 5 | |||
AV | Wetenschappen | 2 | ||||||
TV | vaktechnologie slagerij * | 1 | 1 | |||||
TV | vaktechnologie vleeswarenbereidingen * | 2 | 2 | |||||
TV | vaktechnologie culinaire fijnkost | 1 | 1 | |||||
PV | praktijk slagerij * | 20 | 20 | 18 | 18 | |||
Totaal aantal uren | 32 | 32 | 33 | 33 | ||||
blokstage slagerij (weken) | 4 | 4 |
* Vanaf schooljaar 2021-2022 wordt in de 2e graad vaktechnologie opgenomen in de lessen praktijk. Dit maakt deel uit van de modernisering van het secundair onderwijs.
PAV is een vak waarin de beroepsleerlingen klaargestoomd worden voor onze huidige complexe maatschappij. Algemene vakken zoals Nederlands, wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde, burgerschap, financiële geletterdheid, ICT en media worden geïntegreerd onderwezen.
Levensbeschouwing: leerlingen kiezen tussen godsdienst, niet-confessionele zedenleer of de eigen religie.
Meer info vind je op de website van Chef Kris Dillen Young Butchers