Slagerijtechnieken (TSO)
Slagerijtechnieken
Dubbele finaliteit (doorstroom / arbeidsmarkt)
In de richting slagerijtechnieken begin je met alle basishandelingen onder de knie te krijgen. Hierop bouw je verder om de verschillende vleessoorten te verwerken tot topproducten.
Theoretische vorming is hierbij zeer belangrijk en beslaat een groot deel van je opleiding. Tijdens de praktijklessen toets je deze kennis af.
Wie ben je?
Je voelt een smeulende passie voor vlees in al zijn facetten. Je wil hip en trendy zijn in een schitterend ambacht met een rijke, eeuwenoude geschiedenis.
Wat leer je zoal?
- Je leert de basistechnieken inzake beoordelen, verdelen, uitbenen en verder verzorgen van de verschillende vleessoorten.
- Je leert slagerij- en vleeswarenproducten van topkwaliteit vervaardigen.
- Je bereidt de heerlijkste gerechten, je verzorgt buffetten en je volgt trends en hypes op.
- Het hoe, wat en waarom van deze producten wordt duidelijk in de lessen vaktechnologie. Ook hygiëne en HACCP krijgen een prominente plaats in deze lessen.
- Tijdens de lessen toegepaste chemie krijg je inzicht in de chemische processen achter de praktijk.
- Het vak bedrijfsorganisatie dompelt je onder in winkel- en werkplaatsinrichting, marketing en prijsberekening.
- Je krijgt ook een degelijke algemene vorming. Vakken als wiskunde, moderne talen, informatica, natuurwetenschappen, aardrijkskunde en geschiedenis geven je een fundament sterk genoeg om na je opleiding eventueel een studie in het hoger onderwijs aan te vatten.
- Bekijk de lessentabel onderaan de pagina.
Je krijgt les van
- een team met jarenlange ervaring als leerkracht en een zeer uiteenlopende achtergrond als zelfstandig zaakvoerder of teamleider in een grote slagerij, in de vleesindustrie en de bio-sector
- leerkrachten die geen uitdaging uit de weg gaan, zichzelf constant bijscholen en mee zijn met blijvende trends en minder blijvende hypes
- vakmensen die graag hun kennis met je delen en die die smeulende passie voor slagerij aanwakkeren
Nog meer troeven:
- Je leert en werkt in hypermoderne slagerijlokalen die voldoen aan de strengste HACCP-regels en voorzien zijn van alle hedendaagse machines. Dit wordt gecombineerd met zeer goed uitgeruste slagerijkeukens.
- We hebben op school een slagerijwinkel waar je actief deel van uitmaakt en die je samen met de gehele afdeling tot een succes maakt.
- Je maakt deel uit van een hechte groep die elkaar kent, voor mekaar opkomt en die beroepsfierheid ontzettend belangrijk vindt.
- Je bezoekt gerenommeerde zaken en bedrijven in binnen- en buitenland.
- Je doorloopt een blokstage van twee (vijfde jaar) tot vier weken (zesde jaar) in zeer uiteenlopende bedrijven.
- Na je studies kan je via Erasmus+ stage volgen in het buitenland, een echte aanrader.
Wat kan je ermee?
- Je kan je nog verder verdiepen en specialiseren in een 7e specialisatiejaar slager-fijnkosttraiteur (nieuwe benaming culinaire slager) of een ander 7e jaar in onze school. Als afgestudeerde TSO-leerling krijg je daarbij vrijstellingen voor de algemene vakken en volg je alleen de praktijklessen en de technische vorming.
- Er is een heel scala aan mogelijke verdere studies. Een voorbeeld hiervan is de professionele bachelor agro -en biotechnologie – voedingsmiddelentechnologie waarna je aan de slag kan als voedingstechnoloog, kwaliteitsmedewerker, FAVV-controleur, enz.
- Diegenen die aan de slag willen als R&D food technologist, kwaliteits- of technical manager kunnen zich verder vervolmaken via bijvoorbeeld master industriële ingenieurswetenschappen, biowetenschappen – voedingsindustrie.
- Secundair na secundair opleidingen: Assistent voedingsindustrie, Butler-Intendant, Hotelbeheer, Vleeswarentechnieken (TSO Se-n-Se).
- Slager is een knelpuntberoep, er zijn duizenden openstaande jobs.
- Je hebt een stevige basis om als zelfstandig slager aan de slag te gaan maar evengoed om leidinggevende functies in te vullen in grotere slagerijen, de slagerij- of vleeswarenindustrie, warenhuisketens in te vullen enz.
Oud-leerlingen:
- Gert Donckers, zaakvoerder Slagerij & traiteur Donckers, Ambacht van eigen kweek, Turnhout.
- Karel Havermans, zaakvoerder Slagerij Havermans, Deurne. Voorzitter van Klasseslagers VZW, bestuurslid van de Koninklijke Antwerpse Beenhouwersbond.
- Filip Vercruyssen, zaakvoerder Slagerij Scaldis, Antwerpen. Secretaris van de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en traiteurs van België, bestuurslid van de Koninklijke Antwerpse Beenhouwersbond.
- Luc De Laet, zaakvoerder, oprichter en bezieler van The Butcher’s Family met vestigingen in Hove, Antwerpen en Aartselaar.
- Wiebe Saerens behaalde een professionele bachelor Agro-en biotechnologie, voedingsmiddelentechnologie én een master Industriële ingenieurswetenschappen, biowetenschappen - voedingsindustrie.
Lessentabel
* Vanaf schooljaar 2021-2022 wordt in het 3e en 4e jaar vaktechnologie opgenomen in de lessen praktijk. Dit maakt deel uit van de modernisering van het secundair onderwijs.
3de | 4de | 5de | 6de | ||
AV | levensbeschouwing | 2 | 2 | 2 | 2 |
AV | lichamelijke opvoeding | 2 | 2 | 2 | 2 |
AV | Nederlands | 4 | 4 | 2 | 2 |
AV | Frans | 2 | 2 | 2 | 2 |
AV | Engels | 2 | 2 | 2 | 2 |
AV | wiskunde | 3 | 3 | 2 | 2 |
AV | natuurwetenschappen | 2 | 2 | ||
AV | aardrijkskunde | 1 | 1 | 1 | 1 |
AV | geschiedenis | 1 | 1 | 1 | 1 |
AV | informatica | 1 | |||
AV | atelier (cultuur-, STEM en ondernemersatelier) | 3 | |||
TV | toegepaste chemie | 2 | 2 | ||
TV | vaktechnologie slagerij * | 1 | 1 | ||
TV | vaktechnologie vleeswarenbereidingen * | 3 | 1 | ||
TV | vaktechnologie culinaire fijnkost | 1 | |||
TV | bedrijfsorganisatie | 1 | |||
PV | praktijk slagerij * | 12 | 12 | 12 | 12 |
Totaal aantal uren | 34 | 32 | 32 | 32 | |
blokstage slagerij (weken) | 2 | 4 |
AV: Algemeen Vak, TV: Technisch Vak, PV: Praktijk Vak
Meer info vind je op de website van Chef Kris Dillen Young Butchers