7e jaar restaurantbedrijf en drankenkennis
In het zevende jaar restaurantbedrijf en drankenkennis ga je je bekwamen in het uitbaten en runnen van een restaurant. Je leert omgaan met reservaties en met mogelijke wensen van je gasten. Je verzorgt de restaurantdienst tot in de puntjes en doet aanbevelingen in de wijn- en drankenkeuze. Je krijgt ruimte om je creativiteit verder te ontwikkelen en aan wedstrijden deel te nemen.
Als beroepsleerling krijg je door de algemene vakken niet alleen een diploma maar ook de nodige hulpmiddelen om een eigen zaak te starten. Heb je een technische richting gevolgd, dan krijg je vrijstellingen voor de algemene vakken.
Wie ben je?
Je wil je verder specialiseren in het restaurantgebeuren en de uitbating ervan. Je wil meer weten over de verschillende wijngebieden maar ook als barista groeien. Je wil jezelf uitdagen en stage lopen in gerenommeerde topzaken in binnen- en buitenland.
Wat leer je zoal?
- Je leert dranken, distillaten en wijn kiezen, aankopen, bewaren en serveren.
- Je behaalt een tapdiploma.
- Elk type gast benader je op een correcte manier en met de juiste etiquette. Ook met klachten leer je omgaan.
- Tijdens een boeiende stage in een gerenommeerde zaak doe je ervaring op in binnen- of buitenland.
- Je leert over het opstarten van een horecabedrijf, restaurantinrichting, meubilair en personeelsbeleid.
- Je leert menu’s met aangepaste dranken samenstellen en analyseren.
- Je verwerft inzicht in sectorgebonden wetgeving, kostprijsberekening en marketing.
- Ook een degelijke algemene vorming en talenkennis behoort tot het pakket.
- Je bezoekt diverse groothandelaars, vakbeurzen en professionele degustaties.
- Bekijk de lessentabel onderaan de pagina.
Je krijgt les van
- een leerkrachtenteam met jarenlange ervaring als deskundig professional in topzaken alsook met jarenlange ervaring als leerkracht.
- leerkrachten met wedstrijdervaring die de leerlingen begeleiden tijdens wedstrijden in binnen- en buitenland.
- Onze leerkrachten zijn gedreven vakspecialisten die zich blijven bijscholen en je stimuleren met opbouwende feedback.
Nog meer troeven:
- In het didactisch restaurant Hof van Leysen ervaar je de werking van een echte dienst en leer je in een realistische setting omgaan met externe gasten.
- Je maakt uitstappen naar producenten, brouwerijen en groothandelaars.
- Je doet een blokstage van acht weken in een gerenommeerde zaak, zelfs in het buitenland.
- Je maakt een buitenlandse reis naar een specifiek wijngebied.
- Wanneer je afgestudeerd bent, kan je met een beurs een langdurige buitenlandse stage volgen via het Erasmus+ project.
Lessentabel
AV | godsdienst/ niet-confessionele zedenleer | 2 |
AV | lichamelijke opvoeding | 2 |
AV | project algemene vakken | 6 |
AV | Frans | 2 |
TV | dranken-en wijnkennis | 3 |
TV | bedrijfsmanagement | 3 |
PV | praktijk restaurantbedrijf en drankenkennis | 14 |
Totaal aantal uren | 32 | |
blokstage restaurantbedrijf en drankenkennis (weken) | 8 |
AV: Algemeen Vak, TV:Technisch Vak, PV: Praktijk Vak